Talen


Vijftien officiële talen

Volgens de grondwet zijn er vijftien officiële talen in India. In werkelijkheid zijn er méér dan duizend talen. In het parlement wordt Engels gesproken. Dat wil zeggen dat iedere Indiër die hogerop wilt, Engels moet leren spreken. Je kunt over het algemeen goed terecht met de Engelse taal.

De talen kunnen in drie groepen verdeeld worden:
1. de talen van de autochtone volken. Deze talen worden vooral gesproken in het bergland en de jungle van Midden- en Oost-India en in de noordoostelijke staten.

2. de Dravidische talen, die in het zuiden gesproken worden. Tot de Dravidische taalgroep behoren 23 afzonderlijke talen die vooral in het zuiden gesproken worden. De vier belangrijkste Dravidische talen zijn het Tamil, het Telugu, het Malayalam en het Kannara. 21,6 procent van de Indiase bevolking spreekt een Dravidische taal.

devanagari3. de Indische of Indo-Arische talen van het noorden. Hierbij horen onder andere het Sanskriet en het Hindi. Sanskriet wordt nog door een paar duizend mensen gesproken. Van de moderne Indische talen wordt het Hindi het meest gesproken, door ca. 40% van de bevolking. Het Hindoestani of Urdu is van het Hindi afgeleid en is vooral de taal van de islamieten in Noord-India. Het Punjabi wordt door de Sikhs gesproken. Andere Indo-Arische talen zijn het Assami (Assam), het Bengali (Calcutta en omstreken), het Oriya (Orissa), het Gujarati (Gujarat), het Marathi (Bombay en Maharashtra) en het Kashmiri (Kashmir). Het Rajasthani en het Bihari behoren tot taalfamilie van het Hindi. 76 procent van de Indiase bevolking spreekt een Indische taal.