Reisinfo
Officiële taal: Hindi
Hoofdstad: New Delhi
Regeringsvorm: Federale Republiek
Religieuze gezindte: Hindoe (82%), Moslim(12%) Sikh (5%), Christen (3%)
Oppervlakte: 3.287.263 km² (9.5% water)
Inwoners: 1.097.000.000 (2005)
Volkslied: Jana Gana Mana
Munteenheid: Indian Rupee (INR)
UTC: +5:30
Nationale feestdag: Dag van de republiek 26 januari
Het tijdloze mysterie en de schoonheid van India wachten al 5000 jaar om door u te worden ontdekt. India is onbeschrijflijk on onvergetelijk, en u kunt dat alleen ervaren door het land zelf te bezoeken. De heerlijke geur van jasmijn als men u bloemen aanreikt op straat, de koelte en frisse schoonheid van de omhoog rijzende Himalaya, de eindeloze aaneenschakeling van witte stranden en wuivende palmen in Zuid-India en in Goa… Alles wat u zich maar wensen kunt, vindt u in India. U zult worden begroet met het prachtige ´Namaste´(spreek uit als Namastay) dat respect en verwelkoming uitdrukt. Het wordt u in alle oprechtheid, met de handen gevouwen en het hoofd gebogen toegewenst, als een eerste voorbeeld van de voorkomendheid en gastvrijheid die u in India zult aantreffen.
Verwen uzelf met een verblijf in comfortabele, majestueuze hotels in de traditionele stijl Maharaja’s waar men aan elke luim tegemoed zal komen… Proef de sfeer van de drukke, kleurrijke Indiase winkelstraten of de rijke smaak van tropisch fruit… Bekijk de vrome gelovigen in de rijk gebeeldhouwde oude tempels… Geniet van de geuren van sandel en eucalyptus, van heerlijke bloemen, kruidige gerechten en wierook… Geniet van de artiesten en muzikanten die u op straat zult tegenkomen… Maak een rit met de fietstaxi of gemotoriseerde riksja’s of rust heerlijk uit in een door paarden getrokken Victoria koets terwijl u langs de vele bezienswaardigheden wordt gevoerd…
Bevolking India
India is na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. Zuid-India wordt gedomineerd door de donkerkleurige Dravidiërs. In het noorden stamt de bevolking af van de lichter gekleurde Indo-Ariërs die later, ongeveer 3500 jaar geleden, gearriveerd zijn. Er zijn veel personen uit India die ook in het Westen bekend zijn zoals de Mahatma Gandhi. Omgekeerd zijn er ook veel westerlingen die van invloed zijn geweest op India.Bij het begin van de 20e eeuw telde India 250 miljoen inwoners; dat aantal is nu verviervoudigd.
Religie India
India was de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis.
- 83% van de bevolking is hindoe, 11% moslim (soenisme), 2% christelijk, 2% sikh en 1% boeddhistisch.
- Er wonen 25 miljoen Christenen in India. Dat is ongeveer 2% van de Indiase bevolking. In Goa wonen er veel omdat Goa 450 jaar van Portugal is geweest tot 1961. 29% van de Goanen is katholiek. Ook in Kerala is 20 % van de bevolking christen. Deze Malabarchristenen werden ca. 500 bekeerd door Nestoriaanse zendelingen uit Mesopotamië.
- Er zijn vijfduizend joden die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van India. Naar de val van Jeruzalem vluchten de joden onder meer naar Kerala.
- Daarnaast zijn er ook nog het jaïnisme, zoroastrisme en de bahá’ís.
Taal
In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de primaire officiële taal, die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels wordt door de federale overheid gebruikt om met staten waar het Hindi niet de officiële taal is te communiceren en is populair in het zakenleven, in regeringszaken en in niet-Hindi sprekende staten. Daarnaast heeft India nog 21 andere officiële talen op zijn grondgebied ingesteld. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld. Tot slot zijn er nog 392 (2005) andere levende talen.
Bestuurlijke indeling
India is onderverdeeld in:
- 28 deelstaten, waarvan tien met een bevolkingsaantal van meer dan vijftig miljoen inwoners.
- 6 unieterritoria
- 1 nationaal hoofdstedelijk territorium (Delhi)
Alle staten en unieterritoria zijn weer onderverdeeld in districten. Negen staten kennen tussen het staatsniveau en het districtsniveau nog een extra laag; divisies genaamd. Daarnaast bestaan er in India nog drie kleine autonome gebieden, die door de federale overheid zijn aangewezen en die een bepaalde mate van autonomie binnen de staat hebben waar ze zich bevinden. Hoe de districten weer verder zijn onderverdeeld, verschilt per staat. De districten worden onderverdeeld in tehsils, talukas of mandals. In vijf staten worden de districten gegroepeerd in subdivisies. India heeft geen territoriale claim gelegd in Antarctica maar heeft er wel een permanent onderzoeksstation, Dakshin Gangotri.
Klimaat
India heeft door zijn grootte verscheidene klimaatzones, van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt ook gekenmerkt door een moessonklimaat en kent 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. De stad Delhi heeft een regenval van ongeveer 640 mm per jaar. De zuidwestelijke kust en het noordoosten van het land kennen veel meer regenval. In Darjeeling in het noordoosten tegen Nepal kan de regenval oplopen tot 3040 mm. Dit in tegenstelling tot de Thar-woestijn in het noordwesten waar de neerslag niet hoger is dan 50 mm. Het centrale Deccan-plateau is relatief droog.
Natuur
India is kleur, bonte verscheidenheid, massale drukte, diepe ellende en oneindige schoonheid. Als geen ander land maakt dit deel van de wereld een onuitwisbare indruk op elke bezoeker. Sommigen worden hopeloos verliefd en keren steeds weer terug. Anderen zoeken overspannen naar de uitgang. Want India is veel, soms teveel. Alles is er te vinden. Het is een werelddeel. Er zijn woestijnen, jungles, de hoogste bergen ter wereld, stranden, wereldsteden. Een zesde deel van de wereldbevolking woont in dit enorme gebied. India is geen land, maar een subcontinent. Het strekt zich van noord naar zuid uit over een afstand van 3250 km. De afstand van oost naar west is 2950 km. Vergelijk de afstand Amsterdam naar Athene, die 2800 km bedraagt. De oppervlakte van India is 3,28 miljoen km². Het is 95 keer zo groot als Nederland. De kustlijn is 6100 km lang, en het land grenst aan Pakistan, Afghanistan, Tibet, China, Nepal, Bhutan, Birma, Bangladesh en Sri Lanka. De grens over land bedraagt 15.250 km. Geen land ter wereld heeft een zo lange continue geschiedenis en alle tijdperken zijn in India met elkaar verweven
Of je nu van stranden, jungles, woestijnen of berglandschap houdt, India biedt voor ieder wat wils. In alle windstreken zijn natuurparken te vinden waar je oog in oog kunt komen te staan met een tijger, de bijna uitgestorven barasingha (Indische moerashert), de chital, de hoelman, de gaur, nigai of zelfs een luipaard. Verder leven er een groot aantal vogels waaronder zwarte ibissen, jufferkraanvogels en slangenarenden. Zowel in het noorden als in het noordoosten kom je (bamboe)bossen tegen, terwijl de begroeiing is het zuiden bestaat uit palmbomen met regenwoud.